Competir en català

Bernat Marrè - 10/10/2011, 10:43

La participació de la Federació Catalana de dards al Mundial d’Irlanda és un pas més cap al reconeixement internacional de l’esport a Catalunya

L'equip català de dards a Irlanda // dardscatalunya.cat

Ja fa temps que l’esport català s’ha fet gran, i comença a emprendre el vol. Les cadenes que el retenen, forjades d’interessos polítics i econòmics, no frenaran la seva ànsia de descobrir fins on és capaç d’arribar. Vol decidir, vol competir, vol gaudir dels seus èxits i plorar les seves derrotes, però per damunt de tot, vol mostrar amb orgull a tot el món la bandera que realment el representa. L'última parada ha estat Irlanda, però el trajecte no s’aturarà.

Diverses organitzacions lluiten per aquesta causa i, unint recursos i esforços, han aconseguit que els esportistes catalans puguin competir internacionalment en fins a vint modalitats. Una de les entitats més actives és la Plataforma Proseleccions Esportives Catalanes, que des de l’any 1998, camina de la mà de la Generalitat i les federacions esportives catalanes per donar suport a aquells esports catalans que busquen competir internacionalment amb independència de les federacions espanyoles.

El seu cap de gerència i premsa, Arnau Miró, sap que les retallades per part de l’administració i la impossibilitat de trobar patrocinadors privats dificulten un camí ja de per sí complex, però promet no defallir en la seva lluita: “Seguirem utilitzant les nostres armes per donar veu a aquells esports minoritaris”, diu. Miró assegura que “creixeran els ingressos per patrocinis i la seva presència en els mitjans”.

En un període en què la identitat catalana es posa a debat, Miró insisteix en la importància de lluitar per l’auge de l’esport català: “És un orgull veure la senyera entre les banderes de tots els països del món, o sentir els segadors quan els catalans pugen al podi”.

Els dards, l’últim esport en pujar al carro

L'última incorporació a l’elenc de federacions catalanes internacionalitzades ha estat la federació de dards, que el passat 26 de setembre va participar al Mundial d’Irlanda tot i la oposició de la Federació Espanyola. El seu president, Miguel Pernás defensa la seva negativa al·legant que “totes les comunitats coincideixen en que Catalunya no és una nació”. Tot i la seva oposició, són els organismes internacionals, en aquest cas la World Dards Federation (WDF), els que a través de la votació de diversos països consideren la validesa internacional de les diferents nacions.

El president de la Federació Espanyola considera absurda la decisió de Roy Price, president de la WDF, i dels països que es van abstenir a la votació, i assegura que Catalunya només és acceptada en esports de poc ressò perquè les organitzacions busquen captar l’atenció dels mitjans. Pernás denuncia una politització de l’esport català i demana que els seus esportistes s’allunyin del discurs nacionalista que pregonen alguns partits polítics catalans.

Tot i la distància de les dues parts, el dirigent mostra la seva predisposició a llimar les dissonàncies que separen les dues federacions, però es nega rotundament a competir contra Catalunya, ja que “Espanya no pot ni vol competir contra el seu propi país”.

Comparteix i comenta

En portada