Nadal naufraga i ja no serà número 1 a finals d'any

Guifré Jordan - 14/10/2011, 01:24

Sorpresa a Xangai: un alemany habitual en el circuit des de fa deu anys i que ha anat escalant als rànquings sense fer soroll ha desballestat l'ex-número 1 del món, Rafael Nadal. Es tracta de Florian Mayer, que l'ha guanyat en dos sets en un partit en què el primer sorprès per la qualitat del seu joc ha estat ell mateix. Amb la derrota de Nadal a tercera ronda s'acomiada de les poques opcions que li quedaven d'acabar l'any com a número 1. Djokovic dominarà l'ATP durant els propers mesos.

Mayer va acabar de 37 del món l'any passat i aquest any ja ha tocat sostre amb el lloc número 18, que encara pot superar abans no s'acabi l'any

Contra tot pronòstic, el manacorí ha caigut enlluernat per un joc mai vist en la carrera esportiva de Mayer (7-6 i 6-3). Ja en el primer set s'ha vist un Nadal molt per sota de la millor forma, limitant-se pràcticament a esperar l'error de l'adversari i no reaccionant als atacs de Mayer. L'alemany ha dut el timó la majoria del parcial, i fins i tot ha pogut trencar el servei dues vegades al balear.

Els dos, però, l'han mantingut fins arribar al joc de desempat, encara que el germànic ho ha fet amb una autoritat indiscutible: 20 dels seus 22 primers serveis els ha guanyat. El tie-break ha determinat que Nadal havia de posar-se les piles i remuntar si volia passar a quarts.

En el segon, Mayer encara ha explotat més i ha passat per sobre de Nadal amb una tècnica elegant i acurada. Molta capacitat de contratac, bona defensa a les poques envestides del manacorí, delicades deixades i volees efectives. Sobretot, però, ha destacat la qualitat del revés de l'ara número 23 del món. Rafa s'ha vist superat i no s'ha mostrat tan poderós mentalment com en altres partits. Estava nerviós i capcot, i ha encaixat dos breaks que l'han finiquitat.

El més estrany: en tot el partit no ha estat capaç d'aconseguir una pilota de trencament. El cinquè joc del segon ha estat clau, ja que en el 3-2 pel número 2, ha collat Mayer amb un 0-30. La reacció, però, ha estat immediata, ja que ha encarrilat quatre punts seguits per equilibrar el partit, i quatre jocs seguits per desequilibrar-lo al seu favor. Amb aquesta derrota, Nadal atorga la condició de número 1 a final de temporada a Novak Djokovic.

Les sorpreses han monopolitzat la jornada vespertina del Màsters, ja que un altre dels favorits, Tomas Berdych, també ha perdut contra Feliciano López, que tindrà l'opció de ser a semifinals en el partit que l'enfrontarà a Mayer. D'altra banda, Gilles Simon ha jugat amb foc i s'ha cremat en el partit contra el desconegut australià Matthew Ebden. Ha perdut el primer, s'ha refet al segon, però en el tercer el número 124 del món ha aguantat el tipus i ha forçat el tie-break. Amb molta emoció i suspens, l'ha guanyat per 10-8 i s'enfrontarà a Murray a quarts.

Les tres places encara per garantir-se pel Màsters de Londres cada vegada estan més definides, però no gràcies als bons resultats dels tres que les ocupen -Berdych, Fish i Tsonga-, sinó pels resultats del que vénen darrere -Almagro i Simon-. Ferrer i Roddick per una banda i Dolgopolov i Nishikori per una altra també intentaran buscar un lloc en la penúltima ronda. L'ucraïnès encara pot optar a ser a Londres, per bé que està molt lluny.

Comparteix i comenta

En portada