Jornada d'estrenes i d'aportacions col·lectives

Roger Mateu - 04/11/2011, 02:56

A l'espera del resultat que pugui aconseguir el vigent campió Panathinaikos, només el Caja Laboral, el CSKA, el Siena i el Barça segueixein invictes en una competició que, d'allargar-se el locaut, seria d'un dels millors nivells dels últims anys. La tercera setmana de competició serà recordada pels 27 punts de Farmar, els 15 rebots d'Adrien Moerman i les 15 assistències de John Linehan. Les cistelles decisives de Berni i de Prigioni, algunes de les jugades de la jornada.

Grup A

Caja Laboral 81,  Olympiacos 79

Berni Rodríguez i Joel Freeland, vitals avui per l'Unicaja // Agències

El Caja Laboral sembla decidit a no passar les angúnies de la temporada anterior. Els vascos ja han guanyat els tres primers partits disputats, tot i que no sense dificultats. Els d'Ivanovic es van imposar per 66 a 69 al Fenerbache Ulker a la primera jornada, al Bennet Cantú per 81 a 69 a la segona jornada, i el dimecres a l'Olympiacos grec per 81 a 79.

En el partit de dimecres, Pablo Prigioni va donar tel triomf al Baskònia gràcies a un llançament de 2 punts des de la cantonada a 1.7 pel final. El Caja Laboral va recórrer a Teletovic, Ribas i San Emeterio en els pitjors moments, i la bona defensa al darrer quart va ser clau per continuar invictes a l'Eurolliga (3-0).

Pel que fa a l'Olympiacos, el seu millor home va ser clarament Vassileios Spannoulis, tot i que amb la col·laboració de Pero Antic i de Marko Kesselj. Entre els tres, van estar a punt d'assaltar el Buesa Arena. Els hel·lènics només sumen una victòria, aconseguida fa una setmana a casa contra l'Ulker (81-74), i són cuers del grup. L'altra derrota es va produir a Miribilla (76-61) davant del Bilbao.

Bennet Cantú 78, Bizkaia Bilbao B. 69

Disputat avui, el Pallacanestro Bennet Cantú ha tornat a il·lusionar la seva afició amb un triomf de prestigi contra el debutant Bizkaia Bilbao Basket per 78 a 69. És el segon partit guanyat dels llombards, després de derrotar l'SLUC Nancy per 80 a 69 a la primera jornada i, com hem vist, de perdre contra el Baskònia per 81 a 69 la setmana passada. Un partidàs del romàntic conjunt del Como, que no participava a la competició des dels anys 80. Lluny queden ara les cistelles de Recalcatti, Marzoratti, Burgess, Riva i companyia.

Partidàs de Giorgi  Shermadini -16 punts i 21 de valoració- i del bloc en conjunt que amb un parcial de 24 a 16 al segon quart n'ha tingut prou per col·locar-se segon de grup. Pel que fa als homes de Fotis Katsikaris, s'enfonsen a la penúltima plaça del grup amb una victòria a la primer jornada contra l'Olympiakos (76-61), i amb dues derrotes consecutives, la de la setmana passada,contra l'SLUC Nancy de Nicholas Batum (87-73).

Fenerbache Ulker 90, SLUC Nancy 86

Primer i treballadíssima victòria del Fenerbache Ulker contra un combatiu Nancy (90-86). Els d'Istanbul han hagut de suar de valent per derrotar els francesos, que comandats per Victor Samnick i, sobretot, per un incommensurable Batum -22 punts i 29 de valoració- han estat a punt de consumar una remuntada que hagués deixat els locals amb un balanç de 0-3. En aquest partit, hi trobem els "recordman" de rebots i d'assistències de la jornada. Adrien Moerman ha capturat 15 rebots, i John Linehan ha repartit 15 assistències. Tots dos del Nancy.

Gran aportació de la gran part de la plantilla de l'Abdi Ipekçi, que tot i el tros de partit del suís ex d'Oklahoma, Thabo Sefoloshia, tampoc no s'han quedat curts Savas, Gist, Peker, Onan i Bogdanovic. Tots, amb doble dígit anotador.Els homes d'Spahija són quarts amb un balanç d'un triomf i de dues derrotes. 

Les derrotes les han patit, com hem vist, contra el Caja Laboral (66-69) i contra l'Olympiacos (81-74). Per la seva banda, els de Lorena són tercers, amb el mateix balanç, però amb més bon bàsquet average. Com hem vist, derrota al Pala Desio contra el Cantú (80-69) a la jornada 1 i triomf a casa contra el Bilbao (87-73) 

A dia d'avui, la classificació queda: Caja Laboral 3-0; Bennet Cantú 2-1; SLUC Nancy 1-2; Fenerbache Ulker 1-2;  Bizkaia Bilbao 1-2; Olympiacos 1-2.

Grup B

KK Zagreb 47, CSKA Moscou 89

Giorgi Shermadini esmaixa sota la mirada de Mumbrú // Agències

Al grup D el CSKA es troba en un cas molt similar al del Caja Laboral. El gegant rus s'afanya enguany a classificar-se per la segona fase al més aviat possible. L'any passat van fer el ridícul no classificant-se pel Top 16. El seu president, Andrey Vatutin, va fer una revolució a l'equip. Holden, Smodis i Langdon van abandonar el club, i homes com Teodosic, Krstic, Kirilenko o Lavrinovic van aterrar a la gèlida Moscou. 

També es va agafar el campió d'Europa amb el Zalgiris a Munich 1999 -contra la poderosa Virtus de Bolonya-, Jonas Kazlauskas. El canvi ha estat radical, a aquestes alçades de fa un any els russos havien perdut els tres primers partits, ben al contrari de la present edició de la competició. El Zalgiris (74 a 87), el Brose Basket alemany (94 a 74) i el dimecres el dèbil KK Zagreb (47 a 89) han estat les víctimes de l'exèrcit vermell-i-blau. 

Contra el KK Zagreb els homes de Kazlauskas van ridiculitzar la gran ventafocs de l'Eurolliga (47-89), el debutant KK Zagreb, que difícilment guanyarà algun partit. Mai no hi va haver color al Zagreb Arena, els locals mai no van passar dels 13 punts en cap assalt i van fer un lamentable 24 de valoració conjunta. Fins a quatre homes visitants van arribar al doble dígit i Kirilenko va acabar amb un 26 de valoració. Un dels millors dels croats va ser l'exblaugrana Mario Kasun, amb 14 punts. 

Brose Baskets 78, Unicaja 79

Disputat avui, una cistella de Berni Rodríguez a pocs segons pel final, ha donat la segona victòria als malaguenys (78-79), que han patit fins al final tot i un parcial d'11 a 20 al segon període que semblava que havia de tenir continuïtat després de vestidors. Gran nit de Joel Freeland -18 punts i 22 de valoració- que fa que l'equip que entrena Chus Mateo sigui tercer del grup que dominen amb mà de ferro CSKA i Panathinaikos, que no juga fins demà (PAO-Zalgiris, 20.45h).

Els andalusos van sortir apallissats de l'OAKA (98-77), però van guanyar el Zalgiris a la pròrroga (85-78) al Martín Carpena a la jornada anterior. Els alemanys van destrossar el KK Zagreb a casa (96-65) en la jornada inaugural, però després van sortir escaldats de Moscou (94 a 74).

A l'espera del partit del Panathinaikos de demà, la classificació queda: CSKA Moscou 3-0; Panathinaikos 2-0; Unicaja 2-1; Brose Baskets 1-2; Zalgiris Kaunas 0-2; KK Zagreb 0-3.

Grup C

Maccabi Electra 88, Reial Madrid 82

Jordan Farmar ha estat el millor de la jornada // Agències

Al grup de la mort no hi ha ningú invicte, fet que ens deixa clar el motiu pel qual s'anomena "grup de la mort". Avui ha caigut l'únic que encara no sabia el què era perdre, el Reial Madrid, que s'ha enfrontat al Maccabi (88-82). Els de la Caja Mágica venien de derrotar clarament l'Spirou (76-100) i de vèncer l'Olimpia de Milà en un duel meravellós. Els blancs han caigut a Tel Aviv, contra un Maccabi molt més solvent als minuts decisius. Jordan Farmar amb 27 punts, "Big Sofo" i David Blu amb 16 i Devin Smith amb 15 han portat de corcoll els Ibaka, Rudy i companyia. 

Al Madrid només el de gairebé sempre, Felipe Reyes, ha estirat del carro -15 punts en 21 minuts de joc-. Jaycee Carroll n'ha fet 18. Tot i la derrota, els 8 vegades campions d'Europa són líders del grup amb un balanç de 2 a 1. Mentrestant, el Maccabi se situa tercer amb el mateix balanç. Els israelians venien de vèncer el Partizan al Nokia Arena (70-66) i de perdre al Mediolanforum de Milà (89-82).

EA7-Emporio Armani 54, Anadolu Efes 62

Decepció al partit de la setmana, l'Anadolu Efes s'ha endut un enfrontament més aviat pobre per un escarransit 54 a 62 contra l'Olimpia de Milà a la capital de la Llombardia. Tots dos equips han fet un parti molt fluix, que ha acabat 45 a 48 de valoració. Només Gallinari i, sobretot, Bourousis -11 punts però 23 de valoració- han destacat pels locals. Stanko Barac amb 16, ha estat el millor dels turcs, que han viscut de la renda dels primers 10 minuts, 9 a 22.

El Milà només ha guanyat un partit, contra el Maccabi a casa (89-82) quinze dies ençà. I com ja s'ha dit, va perdre el pols a la Caja Mágica als minuts finals (85-78). Els pupils d'Ufuk Sarica, han recueprat avui la soprenent ensopegada de fa una setmana al Sinan Erdem contra l'Spirou de Mallet (79-80), ja que al primer partit de la competició van sobreviure a l'infern del Halla Pionir (73-84).

Partizan mt:s 91, Belgacom Spirou 81

A Belgrad, primer triomf del Partizan (91-81), que amb Pekovic -21 punts- i el base dels Estats Units, Acie Law -26 punts i 32 de valoració- ha superat un Spirou que ha tingut en Demond Mallet, Chris Hill i l'ex del planyer del València, Tornike Shengeila, els seus màxims defensors. Tot i ser superiors als serbis en certs trams del matx, els locals han sabut treure partida de jugar a casa per acabar emportnat-se el partit.

Els belgues van sortir amb la victòria a la butxaca del Sinan Erdem (79-80) però van ser foragitats de la pista a casa contra el Madrid  (76-100). Els balcànics havien perdut els dos primers matxs, ja que van patir l'assalt de l'Anadolu Efes (73-84) i van perdre de 4 al Yad Eliyahu de Tel Aviv (70-66).

La classificació del grup C és: Reial Madrid 2-1; Anadolu Efes 2-1; Maccabi Electra 2-1; Partizan mt:s 1-2; EA7-Emporio Armani 1-2; Belgacom Spirou 1-2.

Grup D

Montepaschi 103, GS Medical Park 77

Erazem Lorbeck està en estat de gràcia // Agències

Al grup D el Montepaschi va clavar una lliçó de 'grande pallacanestro' a Siena (103-77)contra el Galatasaray. Els italians es mantenen invictes després d'haver sortit victoriosos de Kazan a la primera jornada (71 a 79) i d'haver apallissat sense contemplacions l'Union Olimpija a casa (79 a 57). El fitxatges de David Andersen i d'Igor Rakocevic han millorat considerablement el potencial toscà, sobretot amb la continuitat de Boo McCalebb i amb velles rereguardes com Kaukenas.

El Galatasaray tenia l'objectiu de classificar-se per la fase final de l'Eurolliga i ho va aconseguir. Amb fitxtages com els de Jaka Lakovic, Darius Songaila o Ender Arslan, els turcs tenen plantilla suficient per accedir al Top 16. De moment, els pupils de Mahmuti han guanyat l'Asseco Prokom a domicili (72-76) i han perdut a casa contra l'Unics Kazan (64-68), a part de la derrota ja comentada a Siena. 

Union Olimpija 70, Asseco Prokom 62

Pel que fa a l'altre partit de dimecres, l'Union Olimpija es va endur el duel de -a priori- ventafocs contra l'Asseco polonès per 70 a 62.  Els eslovens en van tenir poru amb un bon parcial al primer quart per ana sempre al davant i guanyar sense gaires patiments finals. Amb 23 punts, Danny Green va guanyar pràcticament sol els defensors esportius de Gdynia.

Els eslovens van ser apallissats a casa pel Barça (64 -86) ara fa 15 dies i pel Siena fa una setmana al Mens Sana (79-57). Els polonesos encara no saben què vol dir guanyar. Tot plegat, a tenor de perdre a casa a la primera jornada contra el Galatasaray (72-76) i de ser escombrats del Palau (88-61).

Unics Kazan 65, Barça Regal 93

Finalment, i disputat avui dijous, el Barça Regal s'ha passejat a Kazan (65-93), amb una actuació estelar d'Erazem Lorbeck i de Juan Carlos Navarro, que fins i tot s'ha permès el luxe de descansar al darrer quart. Henry Domercant ha estat espaecialment desencertat i no ha pogut fer res per evitar una derrota a la qual també hi han ajudat els 16 punts d'un quasi recuperat Pete Mickeal.

Amb el triomf a terres tàrtares, els blau-i-grana es mantenen invictes. Recordem que han guanyat l'Union Olimpija a domicili (64-86) i l'Asseco Prokom Gdynia a casa (88-61). Mentrestant, l'Unics només ha obtingut un triomf, el que va assolir a la pista del Galatasaray per (64-68). L'altra derrota va ser a casa contra el Montepaschi (71-79).

La classificació del grup D de l'Eurolliga de moment és: Barça Regal 3-0; Montepaschi de Siena 3-0; GS Medical Park 1-2; Unics1-2; Union Olimpija 1-2; Asseco Prokom 0-3.

Comparteix i comenta

En portada