Federer torna a assaborir un titol de Màsters 1000

Guifré Jordan - 14/11/2011, 02:09

Roger Federer ha retrobat el camí del triomf en un torneig gran. Després de quinze mesos de sequera en un Màsters 1000, ha mostrat superioritat contra Jo-Wilfried Tsonga i sang freda sobretot al tie-break decisiu contra un públic advers. Tot i el clàssic relaxament de l'helvètic després d'emportar-se el primer set, no ha trontollat prou com altres vegades per veure's abocat a un tercer set en què Tsonga s'hauria crescut (6-1 i 7-6).

Tsonga felicita Federer en la 99a final a què arriba el suís

Ni les filles de Federer han pogut evitar que el mestre suís s'imposés en la final, encara que no li han posat fàcil. Una d'elles l'ha fet aixecar a les quatre de la matinada i ha impedit descansar tant com hauria volgut, tal com ha relatat al final de partit. Anècdotes a banda, l'ídol local ha començat el partit revolucionat, amb una agressivitat que havia de marcar la línia a seguir durant l'enfrontament. El 15-40 inicial al servei de Federer ho demostrava, però no ho ha reblat i el de Basilea no només s'ha avançat, sinó que en el segon joc ha aixecat un 30-0 i li ha fet un break desconcertador.

Els compassos inicials han marcat el set, ja que la moral de Tsonga ha decaigut en un tres i no res, l'angoixa i els nervis li han fet una mala passada i el cansament del partit contra Isner li ha passat factura en els primers vint minuts. Mentrestant Federer es passejava per la pista amb un gran joc de peus i amb els drives creuats des de tres metres davant de la línia de fons. No tenia cap problema a neutralizar la potència del francès, que també posava de la seva part buscant deixades sense sentit i altres estratègies poc habituals en ell. El segon break no ha tardat a caure i en mitja hora Tsonga servia per no emportar-se un 6-0 en el primer set.

Després de salvar l'honor, el número 4 ha cedit un 0-30 però ha sabut tallar la dificultat i s'ha apuntat el primer. No obstant això, la progressió del número 8 era ascendent i ho ha demostrat al segon. Tot i que no era resolutiu, s'ha mantingut al partit i ha recuperat moral quan ha vist que el rival començava a cometre errors no forçats i treia el peu de l'accelerador. Federer estava desconcentrat, però no prou per cedir un break, tot i que s'ha vist amenaçat dues vegades.

En general, però, els jocs de servei s'han resolt per la via ràpida i no ha estat fins el 4-4 que Tsonga ha estat a punt de rebre el cop de gràcia. Un 30-40 en el seu servei amb flaire de punt de partit ha fet sonar totes les alarmes a la graderia de Bercy, sempre donant suport al compatriota. El de Le Mans ha salvat la situació i el set s'ha decidit al joc de desempat, que ha arrencat amb un avantatge clau pel suís.

El 6-1 al tie-break ha estat impossible de remuntar per un francès ja capcot, que s'endú del torneig el subcampionat i sobretot el bitllet pel Màsters de final de temporada a Londres. Roger Federer es corona per primera vegada al torneig i afronta el difícil repte d'acabar número 3 l'any i defensar el títol a Londres amb confiança. Haurà de tenir en compte, però, que no podrà tornar a evitar enfrontar-se contra els tres jugadors que ara estan per sobre d'ell al rànquing: Djokovic, Nadal i Murray.

Comparteix i comenta

En portada