El setè Federer-Tsonga de la temporada tanca el 2011

Guifré Jordan - 27/11/2011, 11:40

Els dos jugadors probablement més en forma durant les últimes setmanes han arribat a la final del Màsters. Federer, que suma la seva final número 100 i dos títols seguits, se les haurà per setena vegada enguany amb Tsonga, que fa mig any estava tocat per les lesions i era el 17è del món. Cap dels dos ha patit a les semis per arribar al partit decisiu, però Tsonga haurà de deixar-ho tot per evitar que l'astre suís sumi el sisè Màsters de final de temporada.

Tsonga ha guanyat tres dels nou enfrontaments contra Federer

Tsonga va donar la campanada amb la victòria sobre Federer a Wimbledon aixecant dos sets, i el va desesperar a Mont-real. Aleshores es veia venir que animaria el final de temporada. Ara les coses sembla que han tornat al seu lloc, amb un Federer en estat de gràcia i dominador en les victòries sòlides que va firmar contra el gal a Flushing Meadows, Bercy i a la lligueta del Màsters.

Per Federer, les sensacions al principi de la semifinal no eren les mateixes que durant la setmana, així com tampoc ho eren per Ferrer. Els dos han començat respectant el servei del contrincant, però amb més errors que de costum. A Federer no li corria el drive amb tanta facilitat, mentre que Ferrer dominava des del fons però era incapaç de fer atacs solvents a la xarxa. La bèstia de l'ex-número 1 estava adormida, però el servei l'ha anat salvant. Al 5-4 per l'alacantí i a la restada el partit s'ha tensionat. Roger s'ha vist sorprès de les pròpies errades i David ha estat en repetides ocasions a un pas del punt de set.

No ho ha rematat, però, i després de cinc 'deuces' l'equilibri s'ha mantingut i això ha estat la clau de l'enfrontament. El quíntuple campió del Màsters ha despertat, mentre que el seu rival pensava en els errors que l'han portat a perdre l'oportunitat d'or. Un globus que havia de ser defensiu però que ha estat letal de l'helvètic sumat a un error no forçat de Ferrer l'ha condemnat a cedir el break i el set.
En el segon, el pes dels partits anteriors ha caigut sobre l'ànima del número 5, que ha estat tot el partit lent en el joc de peus i imprecís a causa de l'esforç acumulat. Un Federer que ahir va descansar ha continuat amb l'accelerador des de l'inici. Després d'una dreta al passadís de dobles del llevantí que atorgava una bola de trencament, Federer no la desaprofitava amb un 'winner' que recordava el nivell de tota la setmana.

En cap moment hi ha hagut la sensació que la tendència es capgiraria. Al 3-2 a favor, el suís ha tingut dos 'break points' per finiquitar el de Xàbia. Dos errors ho han impedit, però el domini aclaparador en el servei, amb jocs de menys d'un minut, han fet impossible que la primera semifinal canviés d'amo. Ferrer ha perdut el partit encaixant un altre break.

El duel Tsonga-Berdych ha resultat ser un clàssic de pista ràpida indoor. Molta agressivitat d'inici i un break solitari al primer set en són una prova. Tsonga ha saltat a la pista coneixedor que és més regular que Berdych, a qui podia desmuntar moralment si començava fort. El francès ha fet el break al 2-3, després de dues ocasions perdudes. Al servei ha esclafat Berdych, ja que només ha cedit dos punts al primer servei en el parcial.

El txec, inferior durant tot el partit, no ha tingut prou eines al segon per capgirar el desavantatge. Una doble falta i una dreta errònia al 3-3 l'han forçat a encaixar un altre trencament, que ha recuperat en el següent joc. Les sensacions, però, no eren bones per ell. Al 5-5 el centreeuropeu ha volgut ser més agressiu i pujar a la xarxa, però Tsonga l'ha passat amb facilitat i ha donat l'empenta final per acabar amb el partit.

Max Mirnyi i Daniel Nestor seran també a la final, en categoria de dobles, després d'haver-ne barrat el pas a Mike i Bob Bryan en un duel de serveis (7-6 i 6-4). Els seus rivals seran els polonesos Mariusz Fyrstenberg i Marcin Matkowski, que al super tiebreak van eliminar els veterans indis Mahesh Bhupathi i Leander Paes. El partit es jugarà a dos quarts de cinc de la tarda i el d'individuals un mínim de dues hores més tard.

 

Comparteix i comenta

En portada