Federer sobreviu l'amenaça Tsonga i fa història

Guifré Jordan - 27/11/2011, 21:37

Ho tenia tot preparat per apuntar el seu nom al llibre dels rècords del tennis per enèsima vegada. Era l'ocasió perfecta per reconciliar-se amb una temporada de molt nivell, però de pobres resultats en Grand Slams. I ho ha aconseguit. Roger Federer és el primer jugador de la història que guanya sis Màsters. Davant seu, un francès a qui li ha faltat constància, però que ho ha donat tot a la pista i ha estat un digne finalista: Jo-Wilfried Tsonga. A falta de la final de la Davis, la temporada s'ha tancat amb un partit ple d'emoció (6-3, 6-7 i 6-3).

Federer ha aconsegguit el seu setantè títol en la final número 100

S'ha plantat a l'O2 Arena dubitatiu, amb el revés desafinat i el servei com a únic argument. Tsonga, per contra, l'ha collat amb agressivitat a la pista, restades directes i revesos creuats imparables. Els punts de break no arribaven per cap banda, encara que el francès s'hi ha apropat ja al tercer joc, amb un 15-30 fruit d'un revés defensiu a una mà que s'ha convertit en un 'passing' enorme.

Amb el 4-3 per l'helvètic, que amb males sensacions semblava proper a cedir el parcial, ha arribat la màgia. Un error de Tsonga i un míssil amb el drive li donaven avantatge. La genialitat ha arribat quan ha rescatat una volea de molt nivell tallada i amb rosca, i ha guanyat el punt. Tsonga no ha pogut evitar el break, i amb el 5-3 no ha tingut marge de reacció. Tot i que els dotze 'winners' i sis errors -per nou i deu de Federer, respectivament- han avalat que ha treballat de valent, en els moments decisius ha estat insuficient.

En el segon, el número 6 ha salvat d'entrada un 15-40 que podria haver estat definitiu. Ha sabut remuntar les dues dobles faltes en el joc amb dos aces, però a la restada les opcions de break cada vegada han estat més llunyanes. El setze vegades campió de Grand Slam passava com un tornado en els serveis, mentre que en el 2-2, el de Le Mans al servei ha regalat al rival una escletxa que podia ser la seva làpida. Dos errors no forçats han estat suficient perquè el suís es pugi a les barbes, trenqui el partit i posi la cinquena.

Amb el 4-2 i restant amb pressa, s'ha trobat amb una altra bola de trencament que havia de finiquitar el partit. Una deixada exquisida del gal ho ha impedit, i el partit ha arribat al 5-4 amb el suís servint per la història. Ha estat el moment Tsonga, en què ho ha deixat tot: Restada directa. Error de Federer. Restada espectacular. 'Smash' amb tota l'ànima.

Tsonga ha sortit a per totes i ha deixat molt bon regust de boca per l'any vinent

S'ha rodat i ha desestabilitzat el suís, que tot i això ha tingut un 'break point' en uns instants bojos abans d'anar al tie-break. Un joc que ha estat el resum del partit fins el moment: constants avantatges del de Basilea, amb punt de partit inclòs, han estat fulminats per un Tsonga irregular però creixent mitjançant una restada demolidora.

En el tercer, una baixada de nivell dels dos ha propiciat serveis sense patiment, com necessitava el qui serà número 3 fins al gener. Necessitava guanyar jocs sense penúries per tornar-se a centrar i agafar moral. Per contra, el francès podria haver matat el partit, però no ha mantingut el nivell, s'ha relaxat i amb prou feines ha arribat amb opcions al 4-3, en què havia d'igualar amb el servei. El suís ha vist el seu moment. Tsonga s'ha deixat la pell amb agressivitat per mantenir-se al partit. El millor s'ha imposat: Roger Federer ha fet el break a la tercera i ha tancat el partit amb el servei.

Daniel Nestor i Max Mirnyi han fet valer la superioritat amb què han jugat durant tota la setmana a la final (7-5 i 6-3). El canadenc i el bielorús no han donat opcions als polonesos Fyrstenberg i Matkowski, que han aguantat fins el 5-5 del primer set. És el primer Màsters de la parella junta, tot i que Mirnyi en suma dos i Nestor quatre.

Comparteix i comenta

En portada