L'Esport3 compleix 10 mesos reforçat pels resultats

Auri Garcia - 05/12/2011, 10:48

El canal Esport3 compleix avui 10 mesos envoltat d’incertesa sobre el futur que l'espera però reforçat pels resultats d’audiència. Des del febrer, el canal d’esports de TV3 ha superat mes a mes el seu rival en castellà, Teledeporte, que només li va passar per davant el juliol gràcies al Tour.

Periodistes i representants esportius, en la presentació

El febrer d'aquest any, TV3 va posar en marxa el seu canal temàtic esportiu, convertint el 33 en un canal exclusivament cultural. La directora, Mònica Terribas, va defensar que la reorganització era "imprescindible", i va precisar que no s'incrementaven els recursos econòmics, sinó que es tractava d'aprofitar millor els drets i els continguts existents i alhora "alliberar" el 33.

El cap d'esports, Josep Maria Farràs, va afegir que el nou canal reforçava la pluralitat d'esports i d'equips, i el projecte va rebre el suport unànime del món de l'esport català. El secretari general de l'Esport de la Generalitat, Ivan Tibau, va definir el canal com "un instrument magnífic per potenciar l'esport català".

Les emissions oficials van començar avui fa exactament 10 mesos, el 5 de febrer, coincidint amb la transmissió del partit entre Barça i Atlètic de Madrid. Les cares més conegudes del nou canal van protagonitzar una espectacular inauguració a la gespa del Camp Nou, que va ser seguida per 805.000 espectadors entre TV3 i l'Esport3.

Tot seguit, el partit va tenir més d'un 32% de quota de pantalla per TV3. Però, tot i que s'emetia pel canal principal, el 5% dels espectadors van seguir-lo a través de l'Esport3 i, en el seu primer dia, el canal ja va superar en audiència els altres canals temàtics esportius que es poden veure a Catalunya.

En la presentació de l'Esport3, Mònica Terribas va deixar clar que es posava en marxa "per fer més televisió en català" i per "marcar la pauta en el món de l'esport a casa nostra", oferint una alternativa en català a Teledeporte, que fins llavors era l'únic referent. Els resultats d'audiència d'aquests 10 mesos han reforçat l'aposta. Des del febrer, l'Esport3 ha superat mes a mes Teledeporte, amb l'única excepció del juliol, en què el canal espanyol es va imposar gràcies a les transmissions del Tour de França.

El mes de febrer l'Esport3 va tenir un 0,6% de quota de pantalla mitjana, i el maig va duplicar-la arribant a un màxim de l'1,2% coincidint amb les celebracions dels títols del Barça. Després de les vacances, s'ha estabilitzat al voltant de l'1% de quota. Teledeporte va arribar a tenir un 1,3% de quota al juliol, però després ha anat caient fins a un mínim del 0,5% aquest mes de novembre. En la mitjana d'aquests 10 mesos, l'Esport3 frega l'1% mentre que Teledeporte no arriba al 0,8%.

En aquests 10 mesos de vida, no només s'ha aconseguit que un canal d'esports en català fos líder per davant de Teledeporte, sinó que s'ha incrementat l'audiència global dels programes esportius i culturals en català. Entre el febrer i el novembre del 2010, quan els dos tipus de continguts s'emetien pel 33, aquest canal va tenir una mitjana de l'1,6% de quota. En els mateixos mesos d'aquest any 2011, la suma de l'Esport3 i el 33 arriba al 2,4%, tot i que les hores d'emissió guanyades s'han cobert amb continguts de baix cost.

Tot i això, el portaveu del Govern, Francesc Homs, va anunciar en la darrera sessió de control de la CCMA que es tancaran dos dels canals de TV3 per estalviar els costos d'emissió del senyal. Tot i que Homs no ho va explicitar, els canals escollits són TV3HD i l'Esport3, els dos que ocupen el segon múltiplex. La direcció, però, busca fórmules per evitar que el canal esportiu desaparegui. Segons ha publicat el diari ARA, s'està estudiant la possibilitat de reduir la qualitat d'emissió dels canals del primer múltiplex per tal que l'Esport3 hi càpiga com a cinquè canal.

Comparteix i comenta

En portada