El Barça Regal, immune al virus del locaut

Ricard Camprubí - 16/12/2011, 21:33

Rudy ha estat el líder del Madrid

La NBA ja ha tornat a engreixar la maquinaria, com era previsible. De ben segur que la majoria d’aficionats al bàsquet se n’alegren del retorn de la millor lliga del món. Bé, tots menys els que ara se n’adonen que el somni tan sols ha estat transitori. I la crua realitat dol.

La falsa esperança va ser el combustible incial, aquesta que alguns equips volien creure’s que no seria passatgera. L’enquistament del locaut va provocar la fuga d’alguns jugadors a passar la gorreta per lligues poc competitives com les asiàtiques. La majoria però, es van instal·lar a Europa per omplir-se les butxaques amb l’alicient d’una competitivitat major.

Els equips que van acollir els jugadors van considerar que encabir-los en calçador, en alguns casos, o fitxar una estrella efímera en d’altres, beneficiava al conjunt de l’equip. Alguns dels grans equips tan de la Lliga ACB com de l’Eurolliga han adoptat aquesta estratègia. No ha estat el cas del Barça Regal. Des d’un bon inici el secretària tècnic, Joan Creus, va manifestar-se contrari a acollir jugadors provinents de l’NBA fins que no hi hagués una suspensió definitiva de tota la temporada. Ni l’oferiment dels germans Gasol, presents als entrenaments de l’equip, va convèncer al dirigent blaugrana.

Si posem la lupa sobre els principals equips de la Lliga ACB, veurem que tan Joventut, Madrid, Baskònia, València i Alacant han pescat a l’NBA. Kyle Singler (14,4 + 3’4), una de les rebelacions de la lliga ACB en aquest inici, aparcarà la NBA de moment i es limitarà a canviar Alacant per Madrid, justament a substituir Rudy Fernández (16’1 pp), que finalment posa rumb a Denver. Ibaka (6’7 + 4), company del mallorquí, també retornarà a la lliga americana. Caldrà veure com assumeix el Madrid la pèrdua del que estava sent el seu referent ofensiu.

El Baskònia ha arribat a tenir fins a 3 jugadors procedents de l’NBA. Reggie Williams va ser tallat, Dragic (3’5 punts) va arribar ja a les acaballes i el pívot francès Kevin Seraphin (7’7 + 2’7) no ha acabat d’explotar tot i la seva continuitat. Tampoc ho ha fet Eyenga (7’8 + 2’4) en el seu retorn al FIATC Joventut. Splitter (15’3 + 9’3) no ha tornat a Vitòria, la seva ciutat d’acollida, sinó que ja cap al tard va obtar per recalar a València on en els pocs partits que ha jugat s’ha convertit en un jugador destacat.

29'5 punts de valoració ha fet el crack de Utah

El Barça té avantatge respecte a tots aquests equips. No ha tocat els rols dels jugadors en tota la temporada i ha triat el camí més recte sense embuts. D’altres equips de l’Eurolliga també han apostat per jugadors amb contracte a l’NBA. Rivals directes del Barça pel títol de campió continental com el cas del CSKA amb Kirilenko (29 val.), que ha destacat en tots els partits que ha jugat i ha dut a l’equip rus a un balanç impecable de 8-0. Sefolosha (11’4 + 6), un altre dels destacats NBA que ha fet parada a Europa, s’ha enrolat a les files del Fenerbache on ha completat 7 partits.

El francès Batum (16 +7 +5) ha posat a la primera línia europea tot un modest com el Nancy amb 2 MVP en les quatre primeres jornades. I un dels favorits al títol continental, el Maccabi es va fer amb els serveis de l’elèctric base Jordan Farmar (14 + 5 + 4) que ara retorna als Nets, el mateix destí que l’estrella exiliada, Deron Williams, de passeig pel Besiktas turc. A més d’altres jugadors com Pekovic (Partizan), TJ Ford (KK Zagreb), Gallinari (Armani) o Ty Lawson (Zalgiris).

El Nancy ha tret el cap gràcies a Batum

Només vol d’anada

Però no tots tornaran a l’NBA després de la fi del locaut. Alguns jugadors no van incloure en la signatura del nou contracte la clàusla de retorn a l’NBA perquè allà eren agents lliures. Per exemple Ilyasova i Vujacic (EFES), Acie Law (Partizan), Krstic (CSKA) o Andersen (Siena) es quedaràn al vell continent.

Ja hem pogut observar que alguns dels candidats a l’Eurolliga com el CSKA, l’Armani, el Maccabi, el Partizan o el Madrid han quedat tocats pel terratrèmol del locaut. Per jutjar si la seva decisió d’acudir al mercat americà haurem d’esperar a la fi de la primera criba de l’Eurolliga. El Barça, ja classificat com a primer de grup, s’ho mira des de la distància amb tranquilitat.

Comparteix i comenta

En portada